diumenge, 16 de juny del 2019

3 anys del Incendi Forestal de Carcaixent

Bé, desprès de molts mesos d'inactivitat al blog per volum de feina i condicionants diversos, recuperem l'activitat amb un recordatori. Hui, diumenge 16 de juny de 2019 és el tercer aniversari del darrer Gran Incendi Forestal (GIF) que va patir la localitat de Carcaixent. Durant estos darrers 3 anys a l'equip de Medi XXI GSA en han passat moltes coses. La majoria bones. Hem après molt i hem treballat molt dur. Però ara, volem que tota eixa experiència acumulada puga servir per a intentar que no torne a passar. Que no es torne a cremar la muntanya de la nostra ciutat. 

Imatge del #IFCarcaixent de 2016 des del Castell de Cullera. Font: JC Villena


1. Antecedents

El 16 de juny de 2016, cap a les 17h de la vesprada, s'inicià un dels incendis forestals més importants que ha patit Carcaixent. De les 2.702 hectàrees forestals del terme, se'n van cremar 2.210,62. Això és el 81% del nostre patrimoni forestal.  I no era la primera vegada. Com explicàvem mesos abans d'aquell incendi (Article: Però, i per què se cremarà la muntanya de Carcaixent?) el municipi ha patit incendis forestals de forma cíclica, la gravetat dels quals ha anat en augment en la mesura en que s'ha abandonat l'activitat agropecuària.

- Gran Incendi Forestal anys 80. Data: 17/07/1981 Superfície afectada: 2.375 hectàrees.
- Gran Incendi Forestal anys 90. Data: 13/07/1991 Superfície afectada: 4.502,20 hectàrees
  (amb afecció a Simat i altres termes municipals)
- Gran Incendi Forestal anys 00. Data: 03/09/2000 Superfície afectada: 1.237 hectàrees
  (amb afecció a Rafelguaraf, Simat i altres termes municipals)
- Gran Incendi Forestal anys 10. Data: 07/09/2010 Superfície afectada: 2.059 hectàrees
  (amb afecció a Rafelguaraf, Simat i altres termes municipals).

Notícia apareguda en el diari ABC sobre l'episodi d'incendis en diverses localitats en 1981 en el que es fa referència al foc de Carcaixent en el que cremaren més de 2000 hectàrees. Font: ABC

A l'article s'explicava que: "... D'acord amb la sèrie històrica de les darreres dècades, just ara que fa 100 anys que Carcaixent va obtindre el títol de ciutat, estem dins del període de retorn per tornar a patir un Gran Incendi Forestal. Estadísticament en els propers 5 anys és probable que la situació es torne a repetir atenent a les dades històriques i considerant l'estat en el que es troben les zones agroforestals. ..." 

L'article es va publicar en abril. El foc va ser en juny. I fot molt veure vindre les coses, advertir-ho... i que passe. La veritat. Si voleu saber amb exactitud què va passar al 2016, podeu llegir este informe de la Generalitat Valenciana que recull la informació més important: INFORME GENERALITAT VALENCIANA

Portada del informe post - incendi forestal de la Generalitat Valenciana per al #IFCarcaixent de 2016
Font: Unitat Tècnica 902


Però, la pregunta és: pot tornar a passar? i malauradament, la resposta és sí. Pot tornar a passar. 



2. La situació actual. 

La nostra feina ens obliga a recórrer milers de quilòmetres cada any. I Carcaixent no n'és una excepció. La base de dades que Medi XXI GSA ha anat recollint al llarg dels seus 18 anys d'activitat de moltes localitats és un xicotet tresor que ens serveix per poder comparar, avaluar i analitzar amb l'objectiu de planificar i dissenyar possibles futurs. 

Històricament s'ha denunciat des d'aquest blog que la localitat en la que tenim la nostra sèu principal no disposava de Pla Local de Prevenció d'Incendis Forestals (PLPIF). Això, afortunadament, està a punt de canviar. Durant 2019 l'Ajuntament de la localitat ha iniciat els treballs per a la seua elaboració i ha contractat una Assistència Tècnica amb el nostre equip.

Com que les xarxes socials les carrega el dimoni, cal aclarir que en l'actualitat el nostre equip està desenvolupant més de 50 Plans Locals de Prevenció de Incendis Forestals de municipis valencians, sense contar la llarga trajectòria de planificació forestal acumulada. És a dir, moltes localitats han confiat en nosaltres per tal de dissenyar el seu futur en matèria forestal. 

Municipis valencians on estem treballant la prevenció d'incendis forestals.
Font: Medi XXI GSA

També cal assenyalar, com fem sempre, que redactar el PLPIF no garanteix que no puga passar. Per a que eixa planificació siga efectiva, cal dotar-la pressupostàriament i executar-la. És a dir, cal passar del paper al territori. I eixe serà, sense dubte, el repte dels propers anys. 

Respecte a la situació de les nostres muntanyes la recuperació va per barris. Hi ha zones que han estat més danyades i la seua recuperació està sent més lenta, i hi ha altres que a poc a poc recuperen el verd. La regeneració depèn, entre d'altres factors, de quantes vegades s'haja cremat una zona (1,2,3... a Carcaixent hi ha zones que s'han cremant fins a 5 vegades en els darrers 60 anys), de quina vegetació hi havia abans del incendi, de si hi ha més o menys terra - erosió, per la pendent, de si la zona és de solana o d'ombria... tots eixos factors combinats determinen una regeneració o una altra. Per això, s'està fent ara feina d'inventari per tal de conèixer amb detall l'estat de la vegetació i poder dissenyar les actuacions que han de servir per protegir-lo. 

Parcel·les d'inventari amb mostreig sistemàtic. Abans d'eixir a camp se tria la zona que se vol visitar i se prepara la cartografia. Font: Medi XXI GSA

Les cases de Don Bernardo, que segueixen assolades 3 anys després.
Font: Medi XXI GSA

Zona cremada en baixa intensitat de foc a la confluència dels barrancs de Noguera i de les pedreres on els pins han sobreviscut al incendi. Millor estat de regeneració.
Font: Medi XXI GSA
Inventari de camp sobre l'estat de la vegetació. Parcel·les de inventari.
Font: Medi XXI GSA

Vol d'aeronau per control remot per accedir a les zones més complicades.
Font: Medi XXI GSA


En els propers mesos esta feina s'explicarà a la ciutadania en el marc del procés de participació pública que sempre desenvolupem a tots els treballs que fem. En eixe procés s'explicarà la situació i quines són les propostes a futur (recuperació de zones més danyades, apertura de franges de defensa contra incendis, construcció de dipòsits d'aigua, recuperació de zones estratègiques agropecuàries...) i se recollirà el punt de vista de la ciutadania, associacions, partits polítics,... per tal d'incorporar-lo al PLPIF. La idea que perseguim sempre és generar un document de consens que en cas de canvis de govern continue aplicant-se.

3. Conclusions

El 45% del terme municipal de Carcaixent és forestal. També cal assenyalar que la major part del terme municipal (més del 90%) és privada llevant de l'Hort de Soriano i una parcel·la al Realenc, que són municipals. Això evidentment, condiciona la seua gestió. Però hi ha fórmules per tal de poder treballar (convenis, consorcis, compra del terreny, expropiació...). El que resulta clar és que tenim que treballar com a poble per tal de previndre els incendis que vindran. Perquè una cosa que s'ha d'assumir és que el foc ha estat, està i estarà present als ecosistemes mediterranis de forma natural (el foc de Llutxent de l'any passat va ser per llamp). A Carcaixent, des de 1996, el 12,96% dels incendis han estat provocats per causes naturals, i han estat responsables del 9,64% de la superfície cremada. La resta dels incendis són de causalitat humana (87,04%) i són responsables del 90,36% de la superfície cremada... això és el que cal abordar. Cal reduir els focs per causalitat humana i disposar de les infraestructures necessàries per a que si hi ha foc, se puga minimitzar els seus efectes. 

També cal començar a avaluar metodologies com ara el maneig de la ramaderia preventiva (ficar ramat extensiu en algunes zones) i el maneig del foc tècnic (el que s'anomenen cremes prescrites) i que consisteix en cremar de forma controlada zones concretes per obrir franges de discontinuïtat. Estat feina es fa en hivern, amb fred i humitats ambientals molt elevades, generant focs de baixa intensitat que no danyen la vegetació però sí consumeixen la matèria morta. En termes de perruqueria és com anar a que et tallen les puntes i el cabell danyat. 


Crema prescrita formativa amb l'Agrupació Local de Voluntaris de Protecció Civil de Carcaixent.
Font: Medi XXI GSA


Hem après la lliçó? Volem que no ens torne a passar? Quines accions cal desenvolupar? Com les financem? Totes eixes preguntes són importants, i requereixen d'una resposta urgent. Cal avançar en matèria preventiva contra incendis forestals per que el foc de 2016, en magnitud i gravetat, siga simplement un mal record. De moment ens vegem el proper 28 de juny a les 19:00h al Bar - Restaurant de Sant Blai per parlar de prevenció d'incendis.


Cartell convocatòria jornada formativa prevenció incendis forestals
Font: Generalitat Valenciana

Nosaltres hem de fer la nostra part del tracte. La natura ja va fent la seua... malgrat les dificultat que li generem... 

Una mata de romer tracta d'obrir-se camí clavillant una pedra.
Font: @ferrandalmau78

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada