dimarts, 12 de març del 2024

Arranca el projecte DesirMED... un catàleg europeu de solucions per a la lluita contra el Canvi Climàtic.

 DesirMED Kick-off meeting. 20-21 de Febrer del 2024 (Venència, Itàlia)

La setmana passada, part de l’equip de Medi XXI-GSA ens traslladarem a Venècia per participar en la Kick-off Meeting ( que no deixa de ser una reunió d’inici, encara que en anglés sone amb més força) de DesirMED, un projecte finançat pel programa Horizon Europe Research and Innovation Actions i en el que participen un total de 33 socis d’arreu d’Europa.


Logo del projecte DesirMED


L’objectiu principal d’aquest projecte és el de reforçar  la capacitat d’adaptació front al canvi climàtic de la regió mediterrània, mitjançant la implementació de solucions innovadores basades en la natura (NbS, per les seues sigles en anglés). El projecte busca implicar al màxim nombre d’actors regionals possible (comunitats locals afectades, institucions públiques, socis privats, comunitat científica...), creant un marc de governança multinivell que els encoratge per assumir el lideratge i la sobirania per aplicar aquelles accions que incrementen la seua resiliència climàtica a llarg termini. Amb tot açò, els principals resultats que s’espera aconseguir d’ací a la finalització del projecte són:


  • La creació d’una xarxa de col•laboració entre totes les parts interessades i afectades a nivell local.
  • L’obtenció de solucions innovadores a nivell local que acceleren la capacitat d’adaptació al canvi climàtic.
  • L’extrapolació d’aquestes solucions a tot el mediterrani o inclús a altres entorns.

Per tal d’assolir aquests resultats, DesirMED posa el focus en 8 regions mediterrànies, que actuaran com a laboratoris per posar a prova diferents solucions innovadores estimulant, al mateix temps, l’intercanvi de coneixements entre regions i l’aprenentatge mutu. Aquestes regions es classifiquen en dos grups; d’una banda, tenim les 5 regions demostradores, que ja han desenvolupat els seus plans d’adaptació al canvi climàtic i estan preparades per a l’acció, i d’altra, tenim les 3 regions replicants, que encara no han abordat els seus reptes d’adaptació i que es basaran en els resultats de les regions demostradores per iniciar la seua transformació.

Però, quin és el paper de Medi XXI en tot açò? Doncs el de participar en la implantació de solucions innovadores a una de les regions demostradores conjuntament amb les Conselleries de Medi Ambient i Interior de la Generalitat Valenciana, VAERSA i TECNALIA. Com bé haureu pogut endevinar, la Comunitat Valenciana serà una d’aquestes cinc regions demostradores i en ella abordarem la problemàtica dels grans incendis forestals. Així, el clúster valencià planteja dues vies d’acció.

D’una banda, sota el lema “escoltant la natura” aplicarem tècniques punteres d’innovació tecnològica que ens permetran millorar la predicció dels escenaris que propicien el comportament extrem del foc (preveure el risc d’incendi forestal, aplicar simulacions d’incendis, millorar la cartografia dels models de combustible...) amb l’objectiu de detectar les zones més vulnerables on l’aplicació de mesures de prevenció serà prioritària. Un punt clau en aquest camí serà la millora de la xarxa meteorològica de la GVA i VAERSA basant-nos en el funcionament de la nostra plataforma SIDEINFO NetSense.

La nostra segona via d’acció se centrarà en la protecció de zones d’interfície urbano-forestals (IUF), implementant els conceptes de tallafocs verds i d’economia circular de l’aigua. Així, dissenyarem un projecte pilot a una zona IUF, que tindrà com a element clau el nostre sistema SIDEINFO. Aquest es un sistema d’estratègia defensiva que consisteix en l’aplicació de regs prescrits amb aigua depurada per crear una franja de defensa que reduïsca la intensitat i velocitat de propagació del foc en cas d’incendi.


Socis implicats i pla de treball del DesirMED. Font: Medi XXI GSA

Pel que fa a la resta de regions demostradores, encara que totes som territoris de la mediterrània i estem subjectes a riscos similars, cadascuna ha abordat una problemàtica diferent. D’aquesta manera, a Beiras i Serra da Estrela (Portugal) posaran el focus sobre la gestió de l’aigua i la millora dels ecosistemes agro-forestals. A la Macedònia Oriental i Tràcia (Grècia) se centraran en el risc d’inundacions, a l’igual que al comtat de Split-Dalmàcia (Croàcia), on, a banda, també abordaran la protecció dels sistemes costaners. Finalment, a Sardenya (Itàlia), se centraran en la degradació dels ecosistemes marins.

Amb la reunió Kick-off de la setmana passada, es varen assentar les bases d’una col•laboració internacional entre agents de sectors molt diversos que actuaran com a impulsors del canvi. Varen ser dos dies molt intensos en els que es presentaren les diferents línies de treball dins del projecte i el paper de cadascun dels socis.

Així, durant la primera jornada les regions involucrades van presentar els principals riscos climàtics als quals estan exposades, així com les solucions innovadores que pretenen testar i implementar. A més, també es varen realitzar sessions de discussió en les que es va debatre sobre els resultats esperats al final del projecte i sobre els principals sectors de cada regió als que s'ha d'involucrar. 

Durant la segona jornada, es van presentar les estratègies d'acció que es seguiran a nivell de comunicació, difusió i divulgació dels resultats, així com les estratègies destinades a millorar l'intercanvi de coneixements entre regions. Finalment, es varen realitzar sessions de discussió per ampliar aquests conceptes i entendre millor les necessitats de cada regió.


Resum de les sessions durant el Kick-off Meeting a Venència. Font: Medi XXI GSA


Aquesta primera reunió només és el principi. Amb 17 milions d’euros de pressupost i 5 anys encara per davant, ens embarquem emocionats en un projecte que, esperem, impulse un canvi sustentable i transformatiu cap a un futur més resilient a les regions mediterrànies. Seguiu connectats, el viatge només acaba de començar! 


Part de l'equip valencià al DesirMED


Socis participants del projecte DesirMED a Venècia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada