divendres, 31 d’agost del 2012

CONSELL D'AUTOPROTECCIÓ DAVANT EL RISC D'AIGUATS I INUNDACIONS


Encara no s'ha acabat el període d'incendis (Notícia Incendi Màlaga) ) i ja comencen els primers problemes amb les pluges. De fet ahir, alguns municipis valencians ja van patir col·lapses en les seues estructures municipals.



Imatge del Parc de Carcaixent la nit del 30 d'agost de 2012

(Fotografia: Salva Calatayud)

Malgrat això, pobles com Carcaixent (i molts altres "inundables") continuen, desgraciadament, sense tindre un Pla d'Emergències (obligatori per normativa vigent). Són aquelles coses que resulten incomprensibles i que fan que després s'hagen de lamentar més danys dels que seria lògic esperar.

I malauradament, ja hem tingut males experiències...




En qualsevol cas, i per si vos interessa, ací teniu alguns consells D'AUTOPROTECCIÓ DAVANT EL RISC D'AIGUATS I INUNDACIONS.



1. PREVENCIÓ. Abans de que arribe el període de pluges se recomana fer el següent:



A. Comproveu on es troben localitzats l'interruptor general del corrent elèctric i les claus de pas de l'aigua i del gas de casa vostra. Per evitar danys si hi ha inundacions de vegades convé desconnectar-ho tot.

B. Preveniu el deteriorament de la teulada i les terrasses per evitar filtracions que puguen afectar l'estructura de l'edifici. Especialment important en cases velles "de poble" o amb estructura de fusta.

C. Reviseu periòdicament la teulada i mantingueu nets els baixants i punts de desaigüe per a l'aigua de pluja, especialment als patis o als terrats dels edificis. Pot acumular-se l'aigua i provocar un enfonsament.

D. En soterranis i locals amb possibilitats d'inundació, cal preveure mesures de protecció i disposar d'eines per traure l'aigua (bombes d'aigua, etcètera.). Heu de pensar la rapidesa amb la que plou, i la quantitat d'aigua que entraria...

E. QÜESTIONS PRÀCTIQUES: Sempre resulta convenient tindre elements d'utilitat a mà, com ara: un transistor A PILES i PILES, una llanterna (I PILES), una farmaciola amb els elements indispensables, roba d'abric, roba de protecció (impermeables, botes d'aigua, etc.) i la documentació personal.


Al vostre cotxe, també és recomanable portar una llanterna, roba d'abric i roba de protecció per a l'aigua, una farmaciola i mapes de carreteres. No oblideu portar el telèfon mòbil carregat o un carregador al cotxe per al encenedor: vos permetrà demanar ajuda en el cas que patiu una emergència. (Telefoneu sempre al 112)



2. PRE-EMERGÈNCIA: En situació de risc imminent, informeu-vos abans d'eixir de casa.

Podeu informar-vos de les previsions meteorològiques, i si us heu de desplaçar, consultar l'estat de la xarxa viària i les rutes a seguir. Per carreteres principals sempre tindreu menys problemes perquè estan millor dimensionades per a estes situacions. Compte amb les zones inudables. 

Algunes webs d'utilitat al respecte:



Quasi tots els webs meteorològics obtenen les dades via AEMET, i allà informen dels riscos. En situació d'emergència és recomanable seguir les informacions i les indicacions de les autoritats. Informeu-vos a través dels mitjans de comunicació social (emissores de ràdio, televisió, web, twitter, etc.). I si malgrat tot necessiteu ajuda durant l'emergència, truqueu al 112.



3. EMERGÈNCIA. ENS HA PILLAT.


La primera indicació (i normalment la més difícil) en situacions d'emergència és intentar mantenir la calma. Es descriuen a continuació alguns consells de caràcter pràctic. Aviseu SEMPRE al 112. Ells vos poden ajudar. Són professionals de les emergències.


A) Si vos sorprèn la pluja torrencial quan esteu fora de casa, cal seguir els següents consells:

En un lloc urbanitzat busqueu refugi dins d'un edifici segur i tanqueu bé les portes i les finestres. 


A la muntanya, dirigiu-vos a punts elevats que estiguin lluny dels marges de rius i de les lleres de barrancs, rambles o torrents.


Per als amics "triatletes" o esportistes de muntanya, compte si hi ha tronada elèctrica (com ahir). En camp obert allunyeu-vos d'arbres i altres elements que puguen rebre l'impacte d'una descàrrega. Si coincideix pluja torrencial i descàrregues elèctriques convé quedar-se "a mitja vessant".

Si vos pilla en mig d'una zona despoblada procureu "acurrucar-vos" i ocupar la menor alçada possible. En tronades seques cal evitar llomes, cims de muntanyes, arbres alts i pedres grans i aïllades. Recordeu que és important no refugiar-se mai sota arbres, sobretot, si estan solitaris. Són molt atractius per als llamps.


No convé tombar-se en terra. Com s'ha comentat, en estes situacions de pluja i tronada no hi ha que caminar per valls profundes, ja que són més segurs els vessants de les muntanyes. A més cal evitar zones de desaigüe o drenatges, així com llocs baixos, sobretot en grans pluges, en aqueixos espais sol escórrer molta aigua i es corre greu perill. No menyspreu mai el poder de la natura...



EXEMPLE: una família sencera mor arrossegada per una pujada sobtada del cabdal d'una llera.

És important intentar no seure sobre res que estiga mullat i tindre en compte que les sabates amb soles de goma no són una total garantia per a la seguretat. Els objectes metàl·lics quan hi ha una tempesta elèctrica atrauen els llamps, així que cal allunyar-se d'ells i de les estructures metàl·liques i de les tanques.



B) Quan circuleu amb el vostre vehicle:

Circuleu preferentment per les rutes principals i les autopistes. Modereu la velocitat i mantingueu les distàncies de seguretat. L'efecte de l'aigua sota les rodes vos pot fer perdre el control en casos de pluja molt intensa.

Si teniu problemes de visibilitat, atureu el vehicle i senyalitzeu la vostra posició. Trieu amb compte el lloc on pareu (evitar eixides de corbes, llocs amb mala visibilitat...).

Allunyeu-vos de les rieres, dels torrents i de les zones que es poden inundar, i no hi estacioneu el vehicle. Els ponts no són un bon lloc per a parar perquè poden caure.



No travesseu cap riu, ni riera, ni barranc, ni zona inundada. Encara que no ho sembla a priori, els cotxes poden flotar amb poca alçada d'aigua i ser arrossegats amb facilitat. Solament en casos molt extrems, i si aneu dues persones, amb un pal una persona pot pujar al capó i anar comprovant la profunditat (poden haver clots, haver desaparegut badens...). En tot cas, millor no passar si és evitable.

Si heu de travessar un bassal gran d'aigua avanceu molt a poc a poc amb una velocitat curta per evitar que l'aigua (i l'ona que es provoca) entre al motor i el pare. Després d'haver passat comproveu diverses vegades que els frens del vehicle funcionen bé.

Si el cotxe comença a flotar i a ser arrossegat, sortiu immediatament. Els ocupants que es queden a dins, sovint no sobreviuen.

Vigileu els moviments de terra, forats, clavegueram, cables de conducció elèctrica fluixos, i en general, tots els objectes caiguts (branques d'arbres, etc.).

Cal que abandoneu el vehicle i vos dirigiu a zones altes quan: El vostre vehicle quedi immobilitzat per l'aigua, quan observeu que el nivell de l'aigua puja massa a la calçada, que l'aigua arriba a l'eix del vostre vehicle.

I molt important: Si teniu dificultats per obrir la porta, sortiu per les finestres ràpidament.

Finalment, i per a que quan informen dels nivell d'emergència enteneu de què parlem, ací teniu un gràfic:



Per a que vos feu una idea, en València la precipitació normal anual està entre els 300 i els 600 litres per metre quadrat a l'any. Imagineu que en un hora en cauen 90 i podreu entendre la magnitud de l'emergència.

En qualsevol cas, sempre en una emergència, mantindre la calma, i demanar ajuda. I en cas que l'emergència afecte a altres, si se pot, avisar al 112 i ajudar mentre arriba l'assistència, i si no és possible perquè implica comprometre la vostra pròpia seguretat, avisar al 112 i esperar l'arribada de l'ajuda.

La tardor valenciana pot ser complicada perquè l'aigua de la mar està molt calenta i això provoca una dinàmica atmosfèrica que afavoreix els episodis de pluja torrencial. Cal intentar, almenys, minimitzar els danys.


Ferran Dalmau - Rovira
Tècnic Gestió d'Emergències i Protecció Civil

Enginyer Forestal

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada