Tot i que vivim a una zona situada en un àrea d'activitat sísmica moderada a escala mundial, existeix una relativa importància en comparació a altres regions de la Península Ibèrica. Eixe risc es veu incrementat a les comarques més meridionals (sud) del nostre territori.
La major perillositat sísmica es concentra en la comarca del Baix Segura. De fet, en Torrevella, el 21 de març de 1.829 un sisme va provocar centenars de morts i ferits i va destruir la major part dels habitatges. Eren altres temps. Recentment, el terratrèmol de Lorca va provocar uns danys relativament menors, malgrat l'enorme impacte derivat de construccions de mala qualitat. Al remat, tot depèn de la intensitat del terratrèmol.
Actualment hi ha una normativa que regula, teòricament, la forma en la que estan construïts els edificis (construcció SISMOresistent aprovada pel RD 997/2002, de 27 de setembre, pel que s'aprova la norma de construcció sismoresistent: part general i edificació (NCSR-02)) i a més tenim el Pla Especial davant del Risc Sísmic a la Comunitat Valenciana (Decret 44/2011) que estableix les bases de la planificació. Segons la Conselleria, i el propi Pla Especial, els municipis afectats per aquest risc potencial a la Comunitat Valenciana poden distribuir-se de la següent forma:
C.V.
|
Alacant
|
Castelló
|
València
|
||
Intensitat
|
>=VII
|
327
|
136
|
0
|
191
|
>=VI y
|
76
|
5
|
4
|
67
|
|
139
|
0
|
131
|
8
|
||
Total
|
542
|
141
|
135
|
266
|
Després del terratrèmol de Lorca molta gent es va sorprendre de com edificis relativament nous havien solsit, quan per contra edificacions més antigues havien resistit. A ningú se li escapa que la qualitat de moltes construccions pot haver-se vist compromesa en la primera dècada del segle XXI on importava més la quantitat que la qualitat.
Però, què fer davant un terratrèmol?
Davant eixa pregunta, es descriuen a continuació alguns consells pràctics que poden ser d'utilitat arribat el moment. En el dia d'ahir va haver un terratrèmol a Carcaixent. Podeu veure la informació a la web de l'Institut Geogràfic Nacional:
Va ser de magnitud 1. Molt baixa, quasi inapreciable. Però sempre és important saber què fer. Ací teniu algunes idees.
CONSELLS PRÀCTICS d'AUTOPROTECCIÓ DAVANT UN TERRATRÈMOL
La principal diferència entre un terratrèmol i un incendi, o un aiguat, és la capacitat que els humans tenim per a detectar el fenòmen amb antelació. Les prediccions meteorològiques, o del risc d'incendis fan que se puguen emetre bulletins que alerten a la població amb més temps. Per contra un terratrèmol es detecta amb pocs segons d'antelació, i complica la tasca de l'avís.
Els animals detecten les ones abans que els humans. Les vostres mascotes poden ser un indicador del que ha de vindre. En els terratrèmols d'Indonesia que derivaren en un Tsunami, va haver persones que poderen salvar la vida gràcies a la reacció de les seues mascotes que fugiren buscant llocs elevats.
Què notarem?
Un terratrèmol pot durar des d'uns pocs segons fins a més d'un minut (que pot ser etern). Si és un gran terratrèmol primer es notarà una pertorbació moderada (que ens avisarà). Són les anomenades ones P.
Simulació del moviment d'una ona longitudinal P en superfície. Són ràpides.
En poc de temps el sòl vibrarà violentament i possiblement es perdrà l'equilibri. És també probable no poder moure's: nombrosos objectes cauen, les finestres i portes s'obrin i tanquen violentament.
Simulació del moviment d'una ona S en superfície. Són més lentes que ones P i són les responsables de la major part dels danys en estructures i edificis.
Independentment del lloc on ens agafe un terratrèmol, s'ha mantenir la calma i no deixar-se dominar per la por. Amb tota probabilitat la primera reacció serà de sorpresa o confusió.
Un detall: si comenceu a cridar: és un terratrèmol!!!!, alimentareu la por dels altres i provocareu més pànic. Simplement cridant: A cobert!!!!! ajudareu al fet que algú salve la seua vida situant-se en un lloc segur (baix d'una taula, sota el marc d'una porta sense finestral damunt...).
La reacció que cal tindre dependrà d'on es trobe cada persona quan ocórrega el terratrèmol. A continuació es propose algunes pautes per a les que poden ser les circumstàncies més probables:
Dins d'un edifici:
En primer lloc continua dins fins que acabe el terratrèmol. Potser no tindràs temps d'arribar fora en funció d'on estigues.
Allunya't de tot objecte que et puga caure damunt. Allunya't també de finestres o espills. Objectes en els que el cristall puga esclatar i tallar.
Evita passar sota portes amb finestrals damunt del marc de la porta.
Per a protegir-te:
- Cerca una taula o moble sòlid i fica't baix. Pensa que si cauen enderrocs has de tindre alguna cosa que genere un espai de protecció. Si et trobes en un passadís, un pilar, una cantonada de la sala o el marc d'una porta (sempre que no tinguen un finestral damunt) cal asseure en terra, flexionant i alçant els genolls per a cobrir el cos i protegir el cap amb les mans. Si tens un llibre, periòdic, casc, un coixí o alguna cosa amb què cobrir el cap, fes-ho immediatament.
- No utilitzes els ascensors, el subministrament elèctric pot interrompre's i quedar atrapat.
- Si estàs en la cuina, surt immediatament d'ella. És l'estança més perillosa de la casa pel gran nombre d'objectes que hi ha en els armaris i que poden caure, productes químics, gas...
- Si estàs descalç (en el llit, dutxa, etc.), llança una manta o tovallola terra i camina arrossegant els peus sobre ella per a evitar talls amb cristalls trencats. Procura ficar-te sota el llit fins que passe el terratrèmol.
Per als mestres. Consells pràctics en centres educatius.
Teòricament heu de tindre un pla d'emergències. No estaria de més que li fereu una ullada. Vos pot vindre bé en cas d'esglai. En qualsevol cas, consell genèric:
- A nivell preventiu, demaneu a la Direcció del Centre la realització d'un simulacre. Mai és una mala idea. A més és divertidíssim per als estudiants.
- Feu que els xiquets i estudiants s'agenollen baix del seu pupitre, posant-se un llibre sobre el cap, allunyats dels vidres.
- Manteniu la calma. En eixe moment sou la seua referència. Si vos veuen cridar i posar-vos nerviosos, multiplicareu l'efecte.
Si vos pilla conduint:
- Detingueu lentament el vehicle, en la vora de la carretera.
- No pareu mai sota o sobre la plataforma d'un pont. Tampoc al costat de postes de la llum, edificis degradats o talussos de la carretera (zones de despreniments).
- No eixiu del vehicle fins que acabe el terratrèmol.
- Procureu no bloquejar la carretera. Potser tinga que passar algun vehicle d'emergències.
Si vos pilla pel carrer:
- Allunyeu-vos d'edificis, carreteres, postes o arbres. Busqueu llocs oberts. El pitjor que passarà serà que caureu a terra.
- Si no tens a prop un lloc obert, cobreix-te en el vestíbul de la casa més pròxima, preferentment sota el marc de la porta d'entrada, sense penetrar en el pati o replà de l'habitatge.
Especialment: Tranquil·litat, passarà de seguida. I trellat. Molt de trellat.
Vaig sentir tots els gossos del veïnat, com si estigueren bojos. Uhna estona més tard, un soroll somort, com si hi haguera a prop un motor potent (i tan potent!), i res més, ni tremolors, ni res de res. Em vaig gitar, he dormit com una soca i avui he sabut que era una tremolor sísmica.
ResponEliminaGràcies pels consells, Planetari. Cx.